Rik Hemeryck derde in eerste manche wereldbekerfinale.

Eerste manche wereldbekerfinale op naam van Rich Fellers en Flexible

Harrie Smolders houdt zich staande.

Het oudste paard in de wedstrijd, de 16-jarige Iers gefokte Flexible, won gisterenavond tezamen met z’n Amerikaanse kompaan Rich Fellers, de eerste ronde van de Rolex FEI wereldbekerfinale in de Brabanthallen in het Nederlandse ‘s-Hertogenbosch.

In de barrage deed de hengst uit Cruising / Safari z’n naam alle eer aan en toonde hij zich het snelst en handigst. Onder andere de Zwitser Steve Guerdat, in het zadel van de 11-jarige Selle Francais-ruin Nino Des Buissonnets (Kannan / Narcos II), beet z’n tanden stuk op hun scherpe chrono. Lovenswaardig: alhoewel hij als eerste de ring in moest, bemachtigde Rik Hemeryck de 3de plaats. Op de rug van de 12 lentes tellende sBs-ruin Quarco de Kerambars (Darco / Skippy II) bleef hij veelzeggende combinaties als de Zwitser Pius Schwizer (Ulysse) en de Fransman Kevin Staut (Silvana *HDC) voor.

Ook Harrie Smolders en de in 2000 geboren Zangersheide-merrie Regina Z (Rex Z / Savoy Hanover) bleven mooi foutloos en namen de 7de stek voor hun rekening. Z’n collega-landgenoot Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi (Quidam de Revel / Landgraf I) en de andere Belg in de wereldbekerfinale, Ludo Philippaerts met Kassini Jac (Cassini II / Lombard) lieten niet alle balken onaangeroerd. Zij lieten respectievelijk 4 en 8 strafpunten noteren.

“Het lag niet in m’n bedoeling om Fellers’ tijd te verbeteren. Ik wou m’n eigen ronde rijden. Nino is sowieso al erg snel, maar Rich was vandaag onklopbaar. Dus vroeg ik niet al teveel van m’n paard, wat goed is met het oog op de komende twee dagen”, legt Steve Guerdat uit. Spreekt voor zich dat ook de Belg Rik Hemeryck erg tevreden is: “Quarco is snel en ik was gebrand op een nulronde. En toegegeven, ik had een klein tikkeltje geluk mee”.

Met drie grote jongens (Schwizer-Staut-Bengtsson) in achtervolging op hun huidige top-3, blijft Fellers er evenwel erg rustig bij. Reeds 10 jaar samen een duo, is hij vooral “weer maar eens erg fier” op z’n edele viervoeter, z’n ancien: “Z’n sportieve loopbaan hing meermaals aan een zijden draadje, door diverse blessures. Toch vocht hij zich steeds weer naar de top. Hij blijft bijleren en verbetert zich elk jaar. Bijgevolg is hij nu zelfs een veel beter paard dan pakweg vijf jaar terug. Onvoorstelbaar!”

Volledige uitslag: klik hier.

De uitslag van deze eerste ronde omgezet in punten, start de Amerikaan Fellers vandaag de tweede manche met een voorsprong van 2 punten op z’n eerste achtervolger Guerdat en 3 op Hemeryck. De wereldbekergeschiedenis leert ons evenwel dat op dit punt uiteraard nog alles mogelijk is. Er is best nog een lange weg af te leggen alvorens we de nieuwe wereldbekerwinnaar op zondag gekroond zien worden.

.

Foto: FEI

Deel dit met je vrienden via:
  • email
  • PDF
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • RSS

Nog interessant leesvoer:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Jumping, Paardensport

Reacties op/via Facebook:

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Powered by Facebook Like Button plugin for WordPress